1991'den Bugüne

50. Hayvan Hakları Mücadelesinde İzlenmesi Gereken Yollar

çok yönlü mücadele yollarını öğrenmez ve uygulamazsak, vahşete sadece seyirci kalacağımızı bilmeliyiz.
Aşağıdaki hususları okumadan önce ilk yapacağınız, il veya ilçenizdeki KENT KONSEYİNİ inceleyin, hayvan hakları masası olup olmadığını araştırın. Mutlaka KENT KONSEYİNDE Hayvan Hakları Masası'nın oluşturulmasını talep edin ve üye olun.

BÖLÜM 1: YAPILMASI GEREKEN ANA HUSUSLAR:

‼️1. Kanun maddelerini, haklarınızı ve kurumların görevlerini hukukçular kadar iyi öğreneceksiniz. Ezberleyeceksiniz. SIRTINIZI kanunlara dayayacaksınız.
‼️2. Mutlaka, öncelikle Belediye Meclis Üyleri, MUHTARLAR ve BASIN ile iletişim kurup, KİTLELERE ulaşıp, kamuoyu oluşturup belediyelerin karşısına TOPLUM DESTEĞİ sağlayarak çıkacaksınız.
‼️3. Bulunduğunuz şehrin SORUN ve ÇÖZÜM raporunu en fazla 6 madde olarak ve somut verilere dayanarak hazırlayacaksınız. İletişim kurduğunuz tüm kurum ve guruplara bu SORUN - ÇÖZÜM raporunu sunacaksınız. Sadece şikayet eden değil, ÇÖZÜMÜ de bilen ve öneren EŞİT MUHATAP olarak olacaksınız.
‼️4. Tüm kurumlara ve topluma "BAKIMEVİ, BARINAK veya RM" değil, "KISIRLAŞTIRMA MERKEZİ" olması gerektiğini anlatacaksınız. KISIRLAŞTIRMA MERKEZİ dışında hiç bir oluşumu kabul etmemelisiniz.

‼️5. Belediyelerin ÖZELLİKLE KÖPEK KISIRLAŞTIRMA sayılarını öğrenip, HİZMETİN EKSİKLİĞİNİ sayısal verilerle ispat edeceksiniz. Bunu nasıl yapacaksınız?:
a-) Dünya Sağlık Örgütü parametlerine göre her şehirde bir günde asgari 10 köpek kısırlaştırması yapılmalı ki üreme kontrol altına alınsın. Bu sayıyı nereden bulduk? Her şehirde her gün asgari 1 köpeğin doğum yaptığını ve 10 yavru doğurduğunu varsayarak bu sayıyı 365 ile çarparak yılda 3650 köpeğin doğduğunu varsayıyoruz. Demek ki günde 10 ve bir yılda 3650 köpek kısırlaştırması olmadan ÜREME KONTROL ALTINA ALINMIYOR.
b-) Eğer bulunduğunuz şehirde BAKIMEVİ var ise, 2018 yılının KEDİ ve KÖPEK olarak mümkünse ayrı ayrı KISIRLAŞTIRMA sayılarını, DKMP İl Müdürlüğünden öğreneceksiniz. Belediyenin YILLIK yaptığı KÖPEK kısırlaştırma sayısını 264 güne bölerek 1 GÜNDE yapılan ortalama KÖPEK kısırlaştırma sayısını da bulup BELEDİYENİN GÖREV yapmadığını sayılar ile ispat edeceksiniz. (264 gün her ayda 22 gün olan iş günü sayısını 12 ile çarparak buluyoruz).
c-) Yani "bir günde 10 kısırlaştırma yapması gereken belediye, bir günde sadece ..... kısırlaştırma yapmış" diye belirleyeceksiniz. "Bir yılda 3650 köpek kısırlaştırması gereken belediye, bir yılda sadece ........ kadar köpek kısırlaştırmış" diye belirleyip KISIRLAŞTIRMA yapılmadığını ispat edeceksiniz. Sorun çözüm raporunuzun en başında bu bilgiler yer alacak. Aynı hesapla kediler için de kısırlaştırma sayısal raporları hazırlayabilirsiniz. Ama daha çok şikayet köpeklere ilişkin olduğu için anlatımda köpek kısırlaştırmasına öncelik verdik.

‼️6. Bakımevi olmayan belediyelerin de her yıl artan asgari 3650 köpeği nereye koyduğunu sorgulayacaksınız. En kısa zamanda KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ ÜNİTESİ kurulmasını isteyeceksiniz. Bakımevi olan belediyelerin de bakımevlerinin KISIRLAŞTIRMA MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ, MUTLAKA VETERİNER HEKİM ve VETERİNER TEKNİKERLERİ görevlendirilmesini talep edin.
‼️7. Tarım Orman Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğünü güçsüzleştirdiği ve hatta şimdi kapatmaya çalıştığı için, bundan böyle BELEDİYELERİN görev ihmalleri, KISIRLAŞTIRMA MERKEZLERİ olmaması, yok edip vurmaları, barınakların sefaleti gibi konularda ÖNCELİKLE VALİLİKLERE doğrudan baş vuracaksınız. İlçelerde iseniz KAYMAKAMLIK ve VALİLİKLERE birlikte baş vuracaksınız. Valiliklerin AÇIK KAPI birimlerine de şikayet ve taleplerinizi iletebilirsiniz. Belediye başkanlarını ise doğrudan İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA şikayet ederek, size zorluk çıkaran ve görev yapmayan BELEDİYE VETERİNERLERİ hakkında ise Belediye Teftiş Kurulunca soruşturma açılmasını isteyeceksiniz.

BÖLÜM 2: KURUMLARA VE TOPLUMA YÖNELİK LOBY ve HALKLA İLİŞKİLER ÇALIŞMALARI

Öncelikle, facebook sayfası yanında mutlaka İnstagram ve Twitter sayfaları da açılmalıdır. SOSYAL medyanın artık en etkili mecra olduğu unutulmamalıdır. ANA SÖYLEMİMİZ tıbbi ve etik koşullarda KISIRLAŞTIRMA yapılacak KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ MERKEZLERİNİN oluşturulması olmalıdır.

===l. DKMP İl Müdürlüklerine baş vurulup, açılan seminere katılıp Yerel Hayvan Koruma Görevlisi olunacak. Unutmayın, 1 kişi bile olunsa, bu seminer açılmak zorunda. Senede 4 kez seminer açılabilir. Sadece bir dilekçe, 2 fotograf ve kimliğin ön arka fotokopisi müracaat için yeterlidir. Müracaat da MUTLAKA TARIM ORMAN DKMP İL MÜDÜRLÜKLERİNE yapılacak. Belediyelere müracaat yapılması yasal değildir. Eğer İl Hayvanları Koruma Kurulu kaymakamlık veya belediyelere yetki devri yapmış ise, yetki devri yapılan ilçe görevlileri ile de önceden tanışılacak. Belediyeler, sadece İl Hayvanları Koruma Kurulunda TARİHİ ve katılacaklar belirlendikten sonra YER TAHSİSİ ve SEMİNERİ VERECEK kişilerin daveti ile sorumludur. Kartlar ise seminerin hemen akabinde verilir... Seminer sonunda bir sınav vs olmaz. Seminer 1 günde bitirilmelidir.

===2. Hayvanları Koruma Kanunu ve Yönetmeliği önemli maddeleri öğrenilecek. Bunun için HayKonfed Belediye, HayKonfed Komşu, HayKonfed Kurumlar, HayKonfed Şikayet Talep sayfalarındaki tüm yasal bilgiler ve resmi yazışmalar çok dikkatle okunup öğrenilecek, hatta ezberlenecek. (Sayfa linkleri aşağıda verilmiştir). Ayrıca www.haykonfed.org sayfası sürekli takip edilecek. Bu yasal sayfalar web sitesinde de var. Hayvan haklarının geçmiş 20 yılı için de www.dohayko.org sayfasını lütfen zaman zaman inceleyin.

===3. Tarım Orman DKMP Bölge ve İl Müdürlükleri, müdürler ve denetim görevlileri ile tanışılacak, yasa gereği olarak birlikte yapılacak çalışmalar belirlenip iletişim halinde kalınacak. En az ayda bir kez müdürlük görevlileri ve gönüllüler arasında DEĞERLENDİRME toplantıları yapılması istenecek.

===4. Belediyenin web sitesi ve hizmetleri detaylı incelenip takip edilecek, görev ve yetkileri öğrenilecek. Hangi bölümlerde kimlerin görev yaptığı öğrenilecek. Hayvanlara yönelik hizmetlerde çalışan tüm birimlerin müdür ve yöneticileri ziyaret edilip tanışılacak.

===5. Eğer bir dernek varsa tercihan üye olarak veya dışarıdan dernek ile iletişim içinde olunacak. Dernek yok ise, başka gönüllüler ile iletişim kurulup, dernek, gurup, hareket veya platform adı altında birleşilip ekip çalışmaları yapılacak. Guruplar ve dernekler var ise, BİRLEŞMEK değil ama BİRLİKTE HAREKET etme konusunda çaba gösterilecek. Belediye uygulamalarına ve varsa bakımevine ilişkin bir sorun-çözüm dosyası hazırlanacak, tüm kurumlara ve ziyaret edilen her yere bu dosya verilecek. Herkesin ORTAK TALEPLER üzerinde hemfikir olması önemli bir güçtür.

===6. Loby ve halkla ilişkiler konusunda çalışmaları yapmak için, valilik, belediye, orman su işleri müdürlüğü, aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü, müftülük, emniyet, jandarma, ulusal ve yerel basın kuruluşları, BARO lar, ilçelerde kaymakamlık, belediye ve diğer kuruluşların, partilerin il veya ilce teşkilatlarının, belediye meclis üyelerinin, milletvekillerinin iletişim bilgileri irtibat kurulmak üzere sağlanacak.

BÖLÜM 3: KURUM VE GÖREVLİ ZİYARETLERİ

a. İl Hayvanları Koruma Kurulu başkanı olan vali yardımcısı, Veteriner Hekimler Odası ve Baro Hayvan Hakları Komisyonları ziyaret edilip sorun ve çözümler için bilgilendirme dosyaları verilecek.
b. İl veya İlçe Müftüsü ziyaret edilecek. Camilerde hocaların hayvanlara merhamet için vaaz vermeleri talep edilecek. Camiler dolaşılarak hocalarla da görüşmeler yapılacak.
c. Emniyet Müdürlükleri ziyaret edilecek. Karakolların yasa hakkında bilgilendirilmesi, dövüşler ve hayvana kötü muamelede istihbari çalışmalar yapıması, hayvan severlerin karakola intikal eden durumlarında, yasalar bağlamında hayvan hakkı açısından muamele etmesi talep edilecek. Emniyet Çocuk Şubesi ve Toplum Destekli Polis Müdürlüğü de ziyaret edilerek, çocuklara yönelik suç önleme programlarında, hayvana yapılan işkence ve kötü muamelenin de suça eğilim belirtisi olarak kabul edilmesi ve bu konuda çocuk ve ailelere yönelik çalışmalar yapılması talep edilecek.
d. Muhtarlar ziyaret edilecek. Belediyelerin BARINAK veya BAKIMEVİ değil KISIRLAŞTIRMA MERKEZLERİ kurmaları konusunda destek vermeleri istenecek. Belediyelerin kısırlaştırma ve bakım konusundaki yasal görevlerini yapmamaları nedeni ile sahipsiz hayvanlara yönelik sorunların yaşandığı, kısırlaştırmanın üremeyi insani ve ahlaki yolla kontrol altında alacağını, besleme odaklarının ise hayvanların insan peşinden gitmesini önleyeceği anlatılacak. Belediyeye "alın bu köpeği buradan" dediklerinde, bunun o hayvanın ölüm emrini vermek olacağının hem muhtarın bilmesi hem de vatandaşa anlatması istenecek. Barınakların ölüm kampı olduğu, hayvanların dağa taşa, ormanlara ve başka ilçelerin kırsallarına atıldığı, oralara atılan hayvanların üreyip çoğalmaya devam ettiği anlatılıp, belediyeden yasalara uygun çalışmasının talep edilmesi, bunun da hem hayvanları hem de insanları rahatlatacağı anlatılacak.
e. Partiler, il genel meclis üyeleri ve belediye meclis üyeleri ve basın kuruluşları ziyaret edilecek. Bu ziyaretlerde durumu anlatan dosyalar verilip, çözüm için destek istenecek.
f. Üniversite varsa rektör veya dekanlar düzeyinde ziyaret edilecek, üniversite içinde hayvanların yaşam haklarına ilişkin öğrenci grupları kurulması, kampüsteki hayvanlar için BESLENME ODAKLARI oluşturulması talep edilecek.
Bütün bu LOBY ve HALKLA İLİŞKİLER çalışmalarında ESAS OLARAK KISIRLAŞTIRMANIN bilimsel ve etik koşullarda yoğun yapılması ve bunun için de varsa MEVCUT BAKIMEVİNİN mutlaka KISIRLAŞTIRMA MERKEZİNE dönüşmesini, bakımevi yoksa doğrudan KISIRLAŞTIRMA MERKEZİ yapılması ana talebimiz olmalı.
Nesrin Çıtırık/ HayKonfed Başkanı.
=============================

☑️☑️☑️Yasal ve Mevzuat Bilgilerine ulaşacağınız sayfaların LİNKLERİ:

====1. HayKonfed Komşu ve Site Sorunları Yasal Bilgilendirme Sayfası facebook ve web sitesi linki:
https://www.facebook.com/haykonfed.komsu/?fref=ts

====2. HayKonfed Belediye İle İlgili Sorunlarda Yasal Bilgilendirme sayfasının facebook ve web sitesi linki:
https://www.facebook.com/HayKonfed-Belediye-%C4%B0le-%C4%B0lgili-Sorunlarda-Yasal-Bilgilendirme-1725130941058697/

====3. HayKonfed Kurumlara Yazışma ve Çağrılar sayfasının facebook ve web sitesi linki:
https://www.facebook.com/HayKonfed-Kurumlara-Yaz%C4%B1%C5%9Fma-ve-%C3%87a%C4%9Fr%C4%B1lar-130263600710871/

====4. HayKonfed ŞİKAYET ve TALEP Sayfası facebook ve web sayfası
https://www.facebook.com/Haykonfed-%C5%9Eikayet-Talep-742534585907701/

cross