Sevgili Arkadaşlar,
Hayvan haklarını korumanın;
BİRİNCİ yolu yasalar, mevzuat ve uygulamalar konusunda BİLGİLİ olmak,
İKİNCİ yolu ise EKİP çalışmasını saygılı ve saygın ilişkiler içinde başarıp, kurum ve toplumla güçlü ve etkili ilişkiler kurmaktır.
Unutmayın "BİLGİ İKTİDARDIR" ve "İLETİŞİMİN" mucizevi gücü vardır.
Ve yine unutmayın "Tek parmak bir çakıl taşını bile kaldıramaz". Başka hayvan severler ile mutlaka iletişim kurulmalı, dernek olunmasa bile "grup, topluluk.
Bu bağlamda aşağıda ki adım adım belirlenmiş olan "yapmanız gerekenleri" lütfen ÇOK DİKKATLE okuyunuz:
l. Öncelikle www.dohayko.org sitesi detayli olarak incelenecek. Özellikle sol tarafta bulunan Gerekli Bilgiler sayfasındaki linkler ve Hayvanları Koruma Kanunu ile Yönetmeliği incelenecek. Yine bu gerekli bilgiler sayfasında bulunan KOLAJ GENEL ve KOLAJ BİLGİLENDİRME sayfalarındaki sorunlara ilişkin örnek yazılar ve ekindeki yasa maddeleri incelenecek. Sitenin sağ üst tarafındaki barınak plan ve bilgiler ile bakımevi resimleri sayfaları incelencek. Eğer yok ise, Facebook, Twitter ve intstagram'da sayfalar açılacak.
2. Aynı şehirdeki başka hayvan korumacı veya gönüllüler ile yuz yuze veya internet ortaminda iletisim kurulacak
3. Belediyenin, eğer varsa bakımevi ziyaret edilip koşulları incelenecek. Bakımevi yoksa belediyenin sahipsiz hayvanlara ilişkin sorunun çözümünde nasil bir yol izlendigi ve belediyenin çalışmaları incelenecek.
4. Koşular kötü ise, Rehabilitasyon Merkezinin resimleri cekilip durum belirlenecek.Orman Su İşleri İl Müdürü ile Bölge Müdürü ziyaret edilip durum anlatılıp denetim istenecek ve müdürlük ile iletişim hiç kesilmeyecek.
5. Eger ilce veya belde ise, bagli oldugu ilin valilik, belediye, orman su işleri müdürlüğü, aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü, emniyet, jandarma, ulusal ve yerel basin kuruluslari, ilcenin kaymakamlik, belediye mail, faks, tel ve posta adresleri bulunacak. Bir adres bilgi dosyasi olusturulacak.
6. Valilik adresleri bulunurken Il Hayvan Koruma Kurulu uyesi olan butun resmi kurumlarin tum adresleri bulunacak. Valiliklerde ozellikle Il Mahalli Idareler mudurlugunun, belediyelerde ise Teftis Kurulunun adresleri bulunacak. Ayrica Hayvan Sagligi Zabitasi Komisyonu uyesi olan kuruluslarin da (jandarma, saglik mudurlu vs) bilgileri temin edilecek.
7. Bu bilgilerin yanında partilerin il veya ilce başkanları ve yonetim kurullarinin iletisim bilgileri saglanacak.
8. Belediye meclis baskani ve uyelerinin, valilik il genel meclisi baskani ve uyelerinin iletisim bilgileri saglanacak.
9. O ilin milletvekillerinin iletisim bilgileri saglanacak.
10. O ilde varsa Kent Konseyi uyesi olan STK larin hepsinin iletisim bilgileri bulunacak.
ZİYARETLER ve KAMUOYU OLUŞTURMA İÇİN
11. Ticaret ve sanayi odalari, isadami dernekleri, esnaf ve sanayi odalari, tabipler birligi gibi kuruluslarin iletisim bilgileri bulunacak. Ziyaretlerle bilgilendirme yapilacak.
12. O ildeki veteriner hekim odasi yonetim kurulunun tum bilgileri alinacak. Oda baskani ve yonetim kurulu ziyaret edilecek, sorunlar paylasilacak, hem sahipsiz hayvanlarin sokaklardaki durumuna hem de barinaklara iliskin ve ayrica petshoplarin ve uretim ciftliklerinin denetimleri ve kosullarina iliskin isbirligi ve destek istenecek. Odanin varsa barinagi ziyareti istenecek. Oda uyesi veteriner hekimler de ziyaret edilip, barinaklara ziyaretleri istenecek, sokak hayvanlarinin kisirlastirlimasi veya bakimlari konusunda sosyal sorumluluk boyutunda destek ve paylasim istenecek.
13. O ildeki BARO Hayvan Hakları Komisyonu eğer yoksa Çevre Komisyonu'nun butun bilgileri alinacak. Baro baskani ve komisyon ziyaret edilip, yasam hakki konusunda destek ve birlikte calisma istenecek. Baronun varsa barinagi ziyareti saglanmaya calisilacak.
14. Il veya Ilce Muftusu mutlaka ziyaret edilecek, camilerde hocalarin konuya iliskin vaaz vermeleri talep edilecek. Camiler dolasilarak hocalarla da gorusmeler yapilip, hayvanlarin korunmasini iliskin onlardan da cemaate bilgileri vermeleri istenecek.
15. Il veya Ilce Emniyet Mudurlukleri mutlaka ziyaret edilecek. Karakollarin gerek "hayvan korumacilarla vatandas arasindaki sorunlarda" ve gerekse "hayvana kotu muamelede" 5199 sayili yasa geregi olan durumlarda konunun valilik makamlarina bildirilmesi, TCK kapsamına giren (ateşli silahla hayvan öldürmek, sahipli hayvana zarar vermek vs) durumlarda ise yasanin titizlikle uygulanmasi istenecek. Ayrica karakollara 5199 sayılı kanun için bilgi verilmesi istenecek. Karakollarin kopek ve horoz dovusu, hayvana iskence kotu muamele gibi konularda istihbari calismalar yapmalari ve duyarli olmalari istenecek. Emniyet Cocuk Subesi ve Toplum Destekli Polis mudulugu de ziyaret edilerek cocuklara yonelik suc onleme programlarinda, hayvana yapilan iskence ve kotu muamelenin de suca egilim belirtisi olarak kabul edilmesi ve bu konuda cocuklara ve ailelere yonelik calismalar yapilmasi istenecek.
14. Butun ulusal ve yerel gorsel ve yazili basin bilgileri, haber portallarinin iletisim bilgileri saglanacak. Tum basin kuruluslari ziyaret edilerek tanisilacak ve genel durum hakkinda bilgiler verilecek.
15. O ildeki veya ilcedeki matbaalar ve reklam ajanslari tespit edilip ziyaret edilecek, brosur afis vs basimlarinda ucretsiz basim istenecek. Bilbordlari belediyelerden kiralayan firmalar ile de temas kurulup gorsellerin bilbordlara ucretsiz olarak konmasi istenecek.
16. Okullar ziyaret edilecek, okullarda hayvan koruma kluplerinin olusturulmasi, duvar gazeteleri olusturulmasi, varsa barinagin ziyaret edilmesi, belediye baskanlarinin hayvanlarin yasam haklarina iliskin ziyaret edilmesi gibi hususlarda birlikte calisma istenecek. Okullarda tek tek bolgesel veya sehir bazinda resim, oyku, siir vs yarismalari duzenlenmesi talep edilecek.
17. Universite varsa rektor veya dekanlar duzeyinde ziyaret edilecek, universite icinde hayvanlarin yasam haklarina iliskin ogrenci gruplarinin kurulmasi, kampusteki hayvanlarin korunmasina iliskin talepler dile getirilecek, universite icinde afis ve brosurlerin panolara konmasi istenecek.
18. Buyuk alisveris merkezleri yoneticileri ziyaret edilip egitim ve tanitim standlari kurulmasi, onlarin merkezlerinde afis asmalari konusunda yardim istenecek.
19. Muhtarlar mutlaka ziyaret edilecek, afisler asilacak, brosurler birakilacak ve belediyelerden rehabilitasyona iliskin taleplerde yardim istenecek. Barinaklara konan hayvanlarin durumlari anlatilacak, toplanmasi istenen hayvanlari hangi akibetlerin bekledigi izah edilecek.
20. Daha onceden tespit edilen basin kuruluslari yetkilileri ile yuz yuze gorusmeler yapilacak ve konu basina tasinacak. Basina durumu detayli anlatan resimli dosyalar birakilacak.
21. Partiler, il genel meclis uyeleri ve belediye meclis uyeleri ziyaret edilecek. Bu ziyaretlerde durumu anlatan yine tercihan resimli bir dosya ziyaret edilen kisiye verilecek.
22. Bu surec icinde vali, il cevre muduru, belediye baskani ve saglik daire baskanlarindan randevu alinacak. Belediyenin alt birimlerine calisan ilgili yoneticiler ziyaret edilip tanisilacak insani boyutta iletisim kurulacak.
23. Il Hayvan Koruma kurulu uyesi kuruluslarin mudurleri, Hayvan Sagligi Zabitasi Komisyonu uyesi kuruluslarin mudurleri de ziyaret edilecek.
24. Belediye ziyaretlerinde ozellikle BESLENME ODAKLARININ kurulmasi, AFIS VE BROSURLERIN bastirilmasi, BILBORDLARA mesaj iceren gorsellerin konmasi gibi egitsel temelli calismalarin yapilmasi istenecek ve bunun 5199 sayili yasada yer aldigi anlatilarak KANUNI zorunluluk dile getirilecek.
Bu ziyaretlerde sukunetle sorun ve cozum onerileri anlatilacak, destek istenecek.
Yukarida yazdigimiz maddeler LOBY ve HALKLA İLİŞKİLER ile kamuoyunun desteğinin saglanıp idari mekanizmalarin harekete gecirilmesi surecini icermektedir.
Sabirla ve bikmadan bunlari SURDURULEBILIR bir surec icinde yapmak gereklidir.
Tercihan bir STK, eger yok ise yerel bazda gruplar olusturularak ile bir ekip calismasi icinde bu islemler yerine getirilmelidir.
Eger hic kimse yoksa, olabildigi kadari ile TEK BASINA da yapilabilecek cok sey oldugu unutulmamalidir......
___________________________________________________________
YAZI 2 MEVZUAT bilgileri, örnek yazılar yasa maddeleri ile
Sahipsiz veya sahipli hayvanlar icin belediyelerin gorevleri veya gorev ihmalleri, zabita mudahalesi, komsu sorunlari, insanlardan gelen kotu muameleler, kurumlara gorevlerinin nasil yaptirilacagi gibi pek cok konuda bilgi sahibi olmak isteyenler icin KOLAY ULASILIR VE ANLASILIR bicimde ORNEK YAZILAR, BILGILER ve eklerinde ilgili yasa maddelerini iceren calismalar hazirlanmistir.
1. Bunun icin www.dohayko.org sitesinin sol tarafinda GEREKLI BILGILER bolumundeki tum linkleri tek tek okuyun.
2. Ozellikle hayvan haklarinda faaliyet gostermek isteyenler bolumun en altinda bulunan STK lara onerilerbolumunu ve en altinda bulunan LOBY ve Halkla Iliskiler (Acilimini yukarda da verdigimiz) baslikli yaziyi mutlaka cok dikkatle okuyun.http://www.dohayko.org/stk-calismalari-oneriler/1605-1-loby-ve-halkla-iliskiler-faaliyetleri-ile-idari-mekanizmalarin-harekete-gecirilmes.html
3. Belediyelerin, Orman Su İşleri Müdürlüklerinin yanlış veya eksik uygulamaları, vatandaştan gelen hayvan hakkı ihlalleri durumunda baş vurmanız gereken linkleri inceleyiniz: http://www.dohayko.org/hayvanlar-hakkinda-resmi-ornek-yazismalar.html ve diğer link http://www.dohayko.org/hayvanlar-hakkinda-acil-ornek-yazismalar.html . Bu linklerde ana başlıklar halinde karşılaştığınız sorunlarda neler yapacağınız yasa maddeleri ve örnek yazılar ile mevcuttur.
Selam ve sevgilerimle Nesrin Çıtırık/ Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı