1991'den Bugüne

86. GÖNÜLLÜ Faaliyetler için LOBY, Halkla İlişkiler, İLK GENEL BİLGİLENDİRME,

alt86.

GÖNÜLLÜ Çalışma ve SORUNLAR için İLK GENEL YASAL BİLGİLENDİRME, TÜM LİNKLER ile

Sevgili Arkadaşlar

Sadece yemek vererek, hastaları veterinere götürerek, bakım evlerine gidip temizlik bakım işlerine yardımcı olarak, sahiplerinin "sorumsuzluğu" nedeni ile terk edilmiş hayvanları yeni "sorumsuz" sahiplere vererek günü kurtararak' hayvanları korumayız. 
Bunların yanında KURUMSAL çalışmalar da yapmalıyız. 
Hayvanları gerçek anlamda korumanın BİRİNCİ yolu yasalar, mevzuat ve uygulamalar konusunda BİLGİLİ olmak ve gerek resmi kurumlar gerekse toplum katmanları ile yoğun iletişim içinde olmaktır. 
İKİNCİ yolu ise hayvan hakları savunucuları ile iletişim kurulup , dernek olunmasa bile, güç birliği oluşturup , ' grup, topluluk, hareket ' adı altında EKİP çalışması yapmaktır. 
Bu bağlamda AŞAĞIDA ADIM ADIM belirlenmiş olan YAPMANIZ GEREKENLERİ lütfen ÇOK DİKKATLE okuyunuz..
Bunların hepsi olmasa da , konumunuza uygun bazı maddelerin uygulanması bile, bulunduğunuz yerde belediyeler, kurumlar ve toplum üzerinde daha güçlü olarak hayvan haklarını savunmanızı sağlayacaktır.
Unutmayın !!! ''BİLGİ İKTİDARDIR'' ve ''İLETİŞİMİN'' mucizevi gücü vardır.
Ve yine unutmayın. ' Tek parmak bir çakıl taşını bile kaldıramaz'

Hayvan Hakları Konfederasyonu Kurucular Kurulu Üyeleri adına
Nesrin Çıtırık
Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı
===============================================

Gönüllü ve STK lara LOBY ve Halkla İlişkiler Çalışmaları ve Temel YASAL Bilgilendirmeler

A- ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Öncelikle http://www.haykonfed.org/ sitesi detaylı olarak incelenerek hayvan hakları konusunda genel bilgilere ulaşılacak.

2. Konfederasyon ve Federasyonları oluşturan BİZLERİ tanımak için  http://www.haykonfed.org/2015/05/06/biz-kimiz/ ziyaret edilecek.

3. Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Facebook sayfası için  https://www.facebook.com/pages/Anadolu-Hayvan-Haklar%C4%B1-Federasyonu/1503773986554892?fref=ts , 
Marmara Hayvan Hakları Federasyonu Facebook sayfası için  https://www.facebook.com/pages/Marmara-Hayvan-Haklar%C4%B1-Federasyonu/593735520728312?fref=ts , 
Ege Hayvan Hakları Federasyonu Facebook sayfası için  https://www.facebook.com/egehayvanhaklarifederasyonu?fref=ts ziyaret edilecek.

4. Hayvan Hakları konusunda her türlü YASAL BİLGİLENDİRMELERE, hayvan hakkı ihlallerinde yapılacaklara ve örnek yazılara https://www.facebook.com/pages/Hayvan-Haklar%C4%B1-Konfederasyonu-Yasal-Bilgilendirme/779067875498659?fref=ts vehttp://www.haykonfed.org/kate…/hukuk/yasal-bilgilendirmeler/ linklerine tıklayarak ulaşılacak. 
Ayrıca geçmişte yapılan resmi Genel/Yasal yazışmalarahttp://www.dohayko.org/ sitasinin sol tarafında gerekli bilgiler sayfasına bakılarak ulaşılacak.

5. Bir bakımevinde olması gerekenlere, küçük / büyük ölçekli bakımevi plan ve bilgilerine ulaşmak için http://www.dohayko.org/bar-plan-bilgiler-mainmenu-34.html ve http://www.dohayko.org/barinak-resimleri.htmlziyaret edilecek.

6. Facebook, Twitter ve İnstagram'da sayfalar açılarak sosyal medyanın itici gücü kullanılacak. Aynı şehirdeki başka hayvan korumacı veya gönüllüler ile yüz yüze veya internet ortamında iletişim kurulup 'dernek, grup, platform veya hareket' adı altında ekip olunarak yazışmalar ve müracaatlar bu isimler altında yapılacak.

7. belediyenin, eğer varsa bakım evi ziyaret edilip koşulları incelenecek. Bakım evi yoksa belediyenin sahipsiz hayvanlara ilişkin sorunun çözümünde nasıl bir yol izlendiği sorgulanıp, yanlışlar için şikayette bulunulacak. Bakım evi yoksa , Orman Su İşleri Müdürlüğü ile irtibata geçilip, yazışmalar ile geçici bakım evi oluştırılması sağlanacak. Bakım evi olmayan belediyenin hayvan toplaması yasaya aykırı olduğu için, Orman Su İşleri Müdürlüğü ve SGK dan İş Güvenliği için müfettiş gönderilmesi istenecek ve toplama yapan elemanlar ve toplama emrini verenler için görevi kötüye kullanmaktan VALİLİĞE yazı yazılarak şikayette bulunulacak.

8. Bakım evi var ve koşulları kötü ise , Rehabilitasyon Merkezinin resimleri çekilip durum belirlenecek. Orman Su İşleri İL Müdürü ile Bölge Müdürü ziyaret edilip durum anlatılıp denetim istenecek, Valilik ve İl Hayvanları Koruma Kuruluna dilekçe verilecek. Ayrıca, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne baş vurulacak. Bakım evi koşulları için ayrıca '^İş Güvenliği ve Sağlığı ' için SGK dan ve Halk Sağlığı Başkanlığından denetim istenecek. Toplama ekibi için de aynı kurumlardan denetim istecek. Bütün bu bilgilere ulaşıldıktan sonra oradaki tüm sorunlar ve çözümleri, MEVCUT DURUM ve hemen altına YAPILMASI GEREKENLER şeklinde bir HAYVAN HAKLARI DURUM RAPORU çıkartılacak.

9. İl merkezi veya ilçede iseniz, Valilik, Belediye, Orman Su İşl. Müd. Kaymakamlık, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Emniyet, Jandarma, Ulusal ve Yerel Basın kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kuruşları, Halk Sağlığı Müdürlüğünün mail, faks, tel ve posta adresleri bulunacak. Bir adres bilgi dosyası oluştırulacak.

10. Valilik adresleri bulunurken İl Hayvan Koruma Kurulu üyesi olan bütün resmi kurumların tüm adresleri bulunacak. Valiliklerde özellikle İl Mahalli İdareler Müdürlüğünün, belediyelerde ise Teftiş Kurulunun , Müftülük ve Milli Eğitim Müdürlüğünün adresleri bulunacak. Ayrıca Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu üyesi olan kuruluşların da ( Jandarma, Sağlık Müdürlüğü v.s ) bilgileri temin edilecek.

B- ZİYARETLER ve KAMUOYU OLUŞTURMA FAALİYETLERİ

11. Bu bilgilerin yanında partilerin il veya ilçe başkanları, gençlik ve kadın kolları ile yönetim kurullarının iletişim bilgileri bulunacak.
12. Belediye Meclis Başkanı ve Meclis Üyelerinin , Valilik İl Genel Meclisi Başkan ve üyelerinin iletişim bilgileri temin edilecek. Orman Su İşlerinin bağlı olduğu vali yardımcısının isim ve bilgileri öğrenilecek.

13. O ilin milletvekillerinin iletişim bilgileri sağlanacak.
14. O ilde varsa Kent Konseyi üyesi olan STK ların hepsinin iletişim bilgileri bulunacak.
15. Ticaret ve Sanayi Odaları, İş Adamları Dernekleri, Esnaf Odaları, BARO ve Tabipler Birliği gibi önemli STK ların iletişim bilgileri de bulunup buralara ziyaretler yapılacak.

16. O ildeki Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulunun tüm bilgileri alınacak, başkan ve yönetim kurulu ziyaret edilip, hem bakım evindeki hem de sokaklardaki hayvanların sorunları anlatılıp çözüm önerileri için destek istenecek. Oda üyesi veteriner hekimler de ziyaret edilip bakım evini ziyaret etmeleri istenecek. Bakım evlerinin hemen hemen hepsinde operasyon koşulları oluşmadığı için, belediyenin ''operasyon gerektiren ve özellikle kırıklı vakalarda '' özel veteriner hekimlerden '' hizmet alımı'' yapmasının sağlanması için odanın da görüşmeler yapması istenecek.

17. O ildeki BARO Hayvan Hakları Komisyonunun bütün bilgileri alınacak. Baro Başkanı ve Komisyon ziyaret edilip, yaşam hakkı konusunda destek ve birlikte çalışma ve destek istenecek. Baronun eğer varsa bakımevini ziyaret etmesi istenecek.

18. İl veya İlçe Müftüsü mutlaka ziyaret edilecek, camilerde hocaların konuya ilişkin vaaz vermeleri talep edilecek. Camiler ve Kuran kursları dolaşılarak görüşmeler ve bilgilendirmeler yapılacak. Broşürler bırakılacak. ( Broşür için bize isim, soyisim, adres ve telefon bırakabilrsiniz)

19. İl veya İlçe Emniyet Müdürlükleri ve Karakollar, Jandarma Komutanlık ve Karakolları ziyaret edilecek. Karakolların ''Hayvan Severlerle vatandaş arasındaki sorunlarda '' ve gerekse ''Hayvana kötü muamelede'' 5199 Sayılı yasa maddelerini ve hayvan severlerin yasal haklarını bilerek işlem yapması, sahipsiz hayvanlara ilişkin sorunları valilik makamına bildirmesi talep ediilecek. TCK kapsamına giren ( Ateşli silahla hayvan öldürmek, sahipli hayvana zarar vermek v.s ) durumlarda ise yasanın titizlikle uygulanması istenecek. Ayrıca karakollara 5199 Sayılı kanun için bilgi verilmesi istenecek. Karakolların köpek ve horoz dövüşü, hayvana işkence ve kötü muamelede istihbari çalışmalar yapmaları ve duyarlı olmaları istenecek. Emniyet Çocuk Şubesi ve Toplum Destekli Polis Müdürlüğü de ziyaret edilerek çocuklara yönelik suç önleme programlarında hayvana yapılan işkence ve kötü muamelenin de suça eğilim belirtisi olarak kabul edilmesi ve bu konuda çocuklara ve ailelere yönelik çalışmalar yapılması istenecek.

20. Bütün Ulusal ve Yerel görsel ve yazılı basın bilgileri , haber portallerinin iletişim bilgileri sağlanacak.Tüm basın kuruluşları ziyaret edilerek tanışılacak ve genel durum hakkında bilgiler verilecek.
21. O ildeki veya ilçedeki matbaalar ve reklam ajansları tespit edilip ziyaret edilecek. Broşür , afiş ve basımlarda ücretsiz basım istenecek. Bilboardları belediyelerden kiralayan firmalar ile de temas kurulup görsellerin bilboardlarda ücretsiz olarak konması istenecek.

22. Okullar ziyaret edilecek, okullarda hayvan koruma kulüplerinin oluşturulması, duvar gazeteleri yapılması, varsa barınağın ziyaret edilmesi, belediye başkanlarını hayvanların yaşam haklarına ilişkin ziyaret edilmesi, '' Bir Kap Yemek, Bir Kap SU '' kampanyasının çocuklarca da yapılması istenecek. http://www.dohayko.org/ sitesinin sol tarafında ''Şiddete Karşı Sevgi'' konulu etkinlik incelenip, bunun okullarda uygulanması sağlanacak.
23. Üniversite varsa rektör veya dekanlar düzeyinde ziyaret edilecek, kampüste hayvanların yaşam haklarına ilişkin öğrenci gruplarının kurulması ve hayvanların korunmasına ilişkin talepler dile getirilecek, afiş ve broşürlerin panoya konması istenecek.

24. Büyük alışveriş merkezi yöneticileri ziyaret edilip eğitim ve tanıtım standları kurulması, onların merkezlerinde afişler asılması konusunda işbirliği ve yardım istenecek.
25. Muhtarlar mutlaka ziyaret edilecek, muhtarlıklara afişler asılacak, broşürler bırakılacak ve muhtarların da belediyelerden 'kısırlaştırma, bakım ve tedavi merkezleri' kurulması için talepte bulunmaları istenecek. Barınakların durumu anlatılacak, toplanması istenen hayvanların bakımevlerine ölümlere mahkum olduğu veya dağa taşa atıldığı anlatılacak. Sorunun yanında çözümün de parçası olmaları istenecek.

26. Basın kuruluşları yetkilileri ile yüz yüze görüşmeler yapılacak, konu çözümü ile birlikte basına taşınacak. Basına da HAYVAN HAKLARI DURUM RAPORU bırakılacak.
27. Partiler, İl Genel Meclis Üyeleri ve Belediye Meclis Üyeleri ziyaret edilecek. Bu ziyaretlerde durumu anlatan HAYVAN HAKLARI DURUM RAPORU bırakılacak. 
28. Vali, Orman Su İşleri Müdürü, Belediye Başkanı ve Sağlık Daire Başkanından randevu alınacak, onlara da DURUM RAPORU verilecek. Belediyenin alt birimlerinde çalışan ilgili görevliler de ziyaret edilip tanışılacak ve insani boyutta iletişim kurulacak.

29. İl Hayvan Koruma Kurulu üyesi kuruluşların müdürleri, Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu üyesi kuruluşların müdürleri ziyaret edilecek.

30. Belediye ziyaretlerinde özellikle BESLENME ODAKLARININ kurulması, operasyon gerektiren özellikle kırıklı vakalar için özel veteriner kliniklerinden hizmet alımı yapılması, afiş ve broşürlerin bastırılması, bilboardlara mesaj içieren görsellerin konması gibi eğitsel temelli çalışmaların da yapıması istenecek. Bunların Hayvanları Koruma Kanununda yer aldığı vurgulanıp, yasal zorunluluk dile getirilecek. Ayrıca, yine yasada 7 yerde belediyelerin ve Orman Su İşleri Müdürlüklerinin GÖNÜLLÜLER ile İLETİŞİM HALİNDE Çalışmalarının hüküm olarak yer aldığı vurgulanıp, İŞBİRLİĞİ istenecek. Bu ziyaretlerde , tamamen bilgiye dayalı sorun ve çözüm önerileri anlatılıp destek istenecek.

Yukarıda yazdığımız maddeler ile, LOBY ve HALKLA İLİŞKİLER ile kamuoyunun desteğinin sağlanıp idari mekanizmaların harekete geçirilmesi sürecini içermektedir. 
Sabırla be bıkmadan bunları SÜRDÜRÜLEBİLİR bir süreç içinde yapmak gereklidir. Bunların dörtte biri bile yapılsa, hayvan haklarında büyük mesafeler alınacağı bilinmelidir.
Eğer bulunduğunuz şehirde hiçkimse yoksa bile, olabildiği kadarı ile TEK BAŞINA da yapılacak çok şey olduğu, bizim tüm GÖNÜLLÜLERİN yanında ve arkasında olduğumuz UNUTULMAMALIDIR , GÜCÜMÜZ YETTİĞİNCE...

Hayvan Hakları Konfederasyonu Kurucular Kurul Üyeleri

cross