1991'den Bugüne

Evdeki hayvana komsu TAHLİYE baskisi durumunda izlenecek idari yol ve ornek yazi

Sevgili Arkadaslar,

Maalesef, yurdun her yerinde sevenler ve sevmeyenler arasindaki mucadele, OLDURME ve YASATMA savasi olarak devam etmektedir. Evlerde beslenen hayvanlara olan itiraz durumlarinda, olayda “hukuk yoluna” gidilmesinin yaninda,  yapilacak IDARI yollara iliskin bilgiler ve ORNEK yazismalari asagida bilgilerinize sunuyorum.. Bu yazilar unutmayin, herkesin kendi ozel sorun ve durumuna uyarlanacak.

Idari yazismalarda izlenecek yollar:

a. Hayvani sikayet eden kisilere veya yonetime gonderilecek yazida, bu davranislarinin kanunla guvence altina alinmis olan hayvanlarin yasam hakkina tecavuz oldugu, kendilerini Orman Su Isleri Bolge Mudurlugune sikayet ederek idari sorusturma acilmasi ve idari para cezasinin verilmesi istenecegi belirtilecek. Bu yazilan yaziya,  Orman Su Isleri Bolge Mudurlugu (ornegi asagida),  valilige ve belediyeye yazilan yazilar da ilave edilecek. Yani kisi kendisi hakkinda olan sikayetleri gorecek.
b. Hayvanlarin evde yasamalarinin, “gerek 5199 sayili kanun ve gerekse hukumetce imzalanan uluslararasi anlasmalarla” guvence altina alindigi, kisilerin bu davranislarinin yasalara aykiri oldugu vurgulanacak.
c. Sahipli hayvanin mal kapsamia girmesi nedeniyle apt yonetim   kurullarinca veya baska bir kurumca tahliye karari verilemeycegi yazilacak.  Ayrica, sahipli hayvana yapilacak kotu davranisin Turk Ceza Kanunu kapsamina girdigi, hapisle cezalandirildigi da belirtilecek.
d. Bu esnada, apartman veya sitede, evlerde veya ortak alanlarda, imar planina aykiri olarak yapilmis olan tadilatlar veya yapilanmalar tespit edilecek. Sikayetlerin devam etmesi halinde, belediyeden ve ilgili kurumlardan tum site veya apartmanda IMAR PLANINA aykiri hususularin arastirilmasi isteminde bulunulacagi yonetime ve sikayetci kisilere duyurulacak.
_________________________________________________

1. Sikayette bulunan kisiye veya yonetime  gonderilecek yazi ornegi;

Sayin………………..

Evde baktigimiz hayvanimiz icin  tarafinizdan gelen hayvanimizi tahliye etme baskiniz uzerine idari yazismalari baslatmis bulunuyorum. 5199 sayili Hayvanlar Koruma Kununu, hayvanlarin evlerde yasamalarini guvence altina almistir. Ayrica, hayvanlarin yasam haklarini koruyan uluslararasi sozlesmelere devletimiz imza atmistir.
1. Bu baglamda, bizi hayvanimizi terk etmeye zorlamaniz,  kanunu ihlal etmekle esdegerdir.  Ayrica sahipli hayvanin mal kapsamina girmesi nedeniyle, tahliye kararinin tarafinizdan alinamayacagini bilmenizi istiyoruz.
2. Orman Su Isleri Bolge Mudurlugune, yasanin ihlalinin yani sahibi bulundugumuz hayvanimizin yasam hakkinin ihlal edilmesi soz konusu olmasi nedeniyle, hakkinizda idari sorusturma acilmasini ve idari para cezasi verilmesini talep eden yazimiz gonderilmistir.
3. Yasanin uygulanmasini saglamakla en ust gorevli olan ve il valisi baskanliginda toplanan Il Hayvan Koruma Kuruluna durum tarafimizdan bildirilmistir.
4. Bu surecte, apartmaninizin, imara aykiri ic ve dis tadilatlari ve yonetimi hakkinda denetim yapilmasi ilgili kuruluslardan ayrica talep edilecektir.
5. Bunun yaninda,  konuyla ilgili olan STK lar da mudahil olacaklar ve hayvanlarin yasam haklarini koruma surecinde yer alacaklardir.
Durumu bilgilerinize rica ederim.

Isim, imza….
Ek. Yapilan resmi yazismalar…
Kanunlar, genelgeler…
Kimlik bilgileri….
___________________________________________________________

2.   Orman Su Isleri Bolge Mudurlugune gonderilecek yazi ornegi:

Orman Su Isleri Bolge Mudurlugune

Evimiz de ailemizle  birlikte yasayan hayvanimizin her turlu bakim ve takibi veteriner hekim tarafindan yapilmakta, hijyenik kosullara ve cevre temizligine ozen gosterilip, cevreye rahatsizlik verilmemesine  tarafimizca son derece dikkat edilmektedir.
Buna ragmen, komsularimizdan …………………., (veya apartman yonetim kurulu)  surekli olarak sikayetlerle ve zaman zaman da sozlu saldirilara varan bicimde hayvanimizin yasam hakkini elinden almaya calismaktadir. Gerek imza altina alinan uluslararasi sozlesmeler ve gerekse 5199 sayili yasa, kisilerin hayvanlarini terk etmesini kesim hukumle yasaklamis olmasina ragmen, bu kisi bizi hayvanimizi terk etmeye yani yasayi ihlal etmeye zorlamaktadir.
Bu nedenle, YASAYI IHLAL ETMEKTEN dolayi, adi gecen kisi (veya apt yonetim kurulu) hakkinda mudurlugunuzce idari sorusturma acilmasini ve idari para cezasi verilmesini, aprtman (site) yonetiminin yasa hukumleri konusunda bilgilendirilmesini, dilekcemize 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi bilgi ve cevap verilmesini, emir ve musaadelerinize arz ederim.

Isim, imza
Dagitim…
Ek….(varsa)
Kimlik bilgileri..

____________________________________________
Ek 1 TÜRK CEZA KANUNU
Kanun Numarası: 5237 Kabul Tarihi: 26/09/2004
1. Sahipli hayvana karsi yapilan  eylemler Turk Ceza Kanunun
MALA ZARAR VERME basligi altinda 151 Nolu Maddenin
2. fikrasinda duzenlenmistir.

Mala Zarar Verme
MADDE 151 -(1) Baskasinin tasinir veya tasinmaz malini kismen veya tamamen yikan,
tahrip eden, yok eden, bozan, kullanilamaz hale getiren veya kirleten kisi, magdurun
sikayeti uzerine, dort aydan uc yila kadar hapis veya adlî para cezasi ile cezalandirilir.
(2) Hakli bir neden olmaksizin, sahipli hayvani olduren, ise yaramayacak hale getiren
veya degerinin azalmasina neden olan kisi hakkinda yukaridaki fikra hukmu uygulanir.
Soz konusu maddeyi dikkat ile okudugunuzda eylem ancak SAHIPLI HAYVANA karsi
islendiginde Turk Ceza Kanunu kapsaminda  suc olusur ve savciliklar tarafindan
sorusturulup haklarinda dava acilabilir.

_____________________________________________

Ek...2...
HAYVANLARI KORUMA KANUNU
Kanun No. 5199        Kabul Tarihi : 24.6.2004     
Genel Hükümler  BİRİNCİ BÖLÜM

MADDE 1. - Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara
iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet
çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin
önlenmesini sağlamaktır. 
MADDE  4. - Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır:
a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama
hakkına sahiptir.
b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir.

c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için
gerekli önlemler alınmalıdır.

 

cross